Yrittäjyys ja yhteiskunta -opintojaksolla on puhuttu terveydenhuollon kuluista ja kulujen maksajista. Onko hyvä, että yksityistä sektoria yritetään saada kattamaan yhä suurempi osa terveydenhuollon kokonaisuudesta? Ongelmana on ainakin se - kuten työterveyshuollossa - että kun lääkäriasemalla sekä määräävän lääkärin että potilaan itsensä etu on tehdä kaikki mahdolliset tutkimukset ja toteuttaa kaikki hoidot vimpan päälle (koska maksaja on "joku muu" kuten Kela tai työnantaja tai vakuutus), niin kenen intresseissä on säästää ja pitää järki kädessä?

On myös puhuttu resursseista ja priorisoinnista. Mahdollisimman paljon ennaltaehkäisevää ja varhaista hoitoa mahdollisimman monelle, vai superkallista huippuluokan elämääpelastavaa sankarikirurgiaa muutamalle? Tähän on helppo vastata, kunnes joku oma läheinen on sen superkirurgin tarpeessa...

Opintojaksolla saatiin muuten kokea harvinainen valinnanvapaus. Opettaja antoi meidän valita, haluammeko mielummin a) tehdä tentin jossa tentitään YKSI lukuisista kirjavaihtoehdoista (saa itse valita) + luennot, vai b) kirjoittaa - yksin tai ryhmässä, miten vain - noin viisisivuisen kirjallisen työn annetuista aiheista joita oli laaja valikoima, vai c) tehdä liiketoimintasuunnitelman kuvitellulle tai todelliselle yritykselle.

Eikä kaikkien edes tarvinnut valita samaa, vaan jokainen sai valita itse. Ihmeellistä. Taitaa olla ope vetänyt näitä kursseja aika kauan!

Kuvassa terveydenhuollon raha-asioita Amerikassa: