Kotihoidon harjoittelussa kohta kolme viikkoa täynnä, yksi jäljellä.

Opettaja pelotteli etukäteen, että asiat on tällä kentällä sitten aivan rempallaan: vanhuksia ei ehditä hoitaa, heitä pompotellaan laitosten, sairaaloiden ja kodin välillä koska juuri kenellekään ei ole saatavilla juuri sitä oikeanlaista hoitopaikkaa ja ne, keitä hoidetaan, hoidetaan väärissä paikoissa. Ohjaajilla ei kuulemma ole aikaa eikä kiinnostusta - muutamaa poikkeusta lukuunottamatta - opettaa opiskelijoille mitään, ja tulemme kuulemma olemaaan epämotivoituneita ja tylsistymme.

Näin kannustava opettaja meillä. Kärjistän vain ihan hiukan hänen sanomiaan.

Onneksi ainakaan oma kokemukseni ei ole näin paha (parilta opiskelijatoverilta olen kyllä kuullut, etteivät opettajan puheet ihan tuulesta temmattuja ole mitä joihinkin alueisiin tulee). Itse asiassa kotihoidon piirissä olevat vanhukset tuntuvat olevan aika hyvässä hoidossa. Yksinäisiä he kyllä ovat, jos ovat yksinäisiä. Ulos on vaikea päästä, jos ulos on vaikea päästä. Ja kauppakassipalvelun tavaroista kiskotaan sikahintaa. Mutta kodit ovat siistejä, ruoka-asioista huolehditaan, alkoholiongelmaistakaan ei jätetä pissoihinsa makaamaan, puhe ja suhtautuminen on hellää ja kunnoittavaa hoitajien keskuudessa, joiden työmäärä ei ole aivan kohtuuton paitsi flunssaepidemian iskiessä työvoimaan.

Harjoittelun aikana täytyy tehdä kirjallinen tehtävä: pohtia jotain harjoittelussa kohdattua eettisesti ongelmallista tilannetta ja esittää siihen ratkaisuehdotus perustelleen kirjallisuudella ja eettisillä teorioilla. Hah. Taas tätä eettisen asenteen väkisin päähän kaatamista, jonka toimivuuteen en jaksa uskoa. Mutta tehtävä on tehtävä.

Etukäteen luulin opettajan puheiden perusteella, että kotihoitopäivät suorastaan tulvivat eettisiä kauhistuksia. Nyt mietin, että jos ei mennä sille tasolle, että alkaisin miettiä koko hoito- ja palvelujärjestelmän lähtökohtia, niin selkein kohtaamani eettinen ongelma on Muurasen Taiston hella! (nimi tietysti muutettu)

2098922.jpg

Taisto meinasi sytyttää tulipaloja kaasuhellallaan, joten kotihoito tilasi asentajan Helsingin kaasusta poistamaan sen, ja toisen Veikon koneesta asentamaan sähkölieden. Liettä ei kuitenkaan kytketty seinään. "Jos Taisto ihmettelee, sanokaa vaan että se tullaan asentamaan lähipäivinä", kuului tiimin terveydenhoitajan neuvo.

Taiston "lähipäivä" on sellainen metafyysinen käsite, koska Taisto on pahasti dementoitunut.

Kai minun täytyy tehdä se kirjallinen työ Taiston hellasta.