Vaikkeivät terveydenhoitajan erityisopinnot ole vielä edes alkaneet (käydään tässä sairaanhoitajan perusopintoja läpi jotakuinkin samassa tahdissa sairaanhoitaja-, ensihoitaja- ja kätilöopiskelijoiden kanssa), niin tänään pääsin viimein ottamaan mittaa kasvukäyristä!

1369765.jpg

(Ei löytynyt millään kuvaa suomessa käytettävästä mallista jossa käyrät ovat käyriä ja kasvukäyrä tulee mahdollisimman suoraan).

Selviydyin voittajana! Vihdoinkin valkeni ihan oikeasti, miten niitä käytetään: siis suhteellista pituutta ja pituuteen suhteutettua painoa.

Luennolla herätti keskustelua myös se, mihin niitä tarvitaan. Takarivistä joku (luultavasti aika pienen lapsen äiti) kysyi tuohtuneena juuri tätä, ja lisäsi, että hänen mielestään ne ovat turhia ja kiusantekoa. Tämä nyt on - minun mielestäni - aika naivi näkemys enkä itse kehtaisi varmaan tunnustaa jos olisin NIIN tietämätön.  Kasvukäyrien tarkoitushan on olla diagnosointiväline ja seula joillekin vakaville sairauksille tai tiloille. Ja lisäksi niillä voidaan seurata periaatteessa normaaliakin kasvua siinä mielessä, että jos henkilö meinaa jäädä tosi pieneksi (etenkin poika) tai kasvaa tosi pitkäksi (etenkin tyttö), niin tähän on mahdollista puuttua ja vähän avittaa perimää. Tietysti voi miettiä, olisiko parempi muuttaa maailma sellaiseksi, että on ihan yhtä kivaa olla pieni kuin iso kuin keskikokoinen ihminen!

Mutta ymmärrän, mistä takarivin tyttö on tuohtunut. Totta kai ymmärrän, olenhan ollut tekemisissä vauvaperheiden kanssa paljonkin, ja nimenomaan sellaisten, jotka ovat joutuneet kärsimään kasvukäyristä. Pienten lasten kohdalla (toivottavasti ei päde myös isompiin) monen neuvolan terkkarin päätehtävä tuntuu olevan saada lapset kasvamaan käyrillä keskivaiheilla ja tasaiseen tahtiin. Ihan totta, ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen luotettavalta taholta kuullut neuvolassa sanotun, että "kyllähän hän kasvaa mukavasti omassa tahdissaan, mutta olisi PAREMPI jos saataisiin kasvu tuonne plussakäyrille".

Ei, tämä ei ole vitsi! Tätä tapahtuu!

Ei se kuitenkaan ole kasvukäyrien vika sinänsä, että niitä käytetään aivan väärin tai niiden käyttäjä ei niitä ymmärrä.  Mutta joo, kohtuuttoman arvostettu asema niillä vaikuttaisi olevan lastenneuvolassa joka tapauksessa.