Vihdoin alkoivat kirurgisen hoitotyön teoriatunnit. Olin niin hilpeänä ja iloissani, että oikein ihmettelin. Sitten hoksasin ruokatuntikeskustelussa luokkakavereiden kanssa, että viime syksy meni kokonaan mielenterveys- ja päihdehoitotyön opiskeluissa ja onhan ne kuitenkin niin eri asiaa ja vähemmän konkreettista. On siis kulunut oikeasti pitkä aika siitä kun on saanut tutkia ihmisKEHON ja siitä huolen pitämisen ihmeellisyyksiä.

Ensimmäinen aihe oli verensiirto, sen käytäntö ja varotoimet.

Opettajanamme oli vanha tuttu, ensimmäisiä hoitotieteen perusteita meille opettanut konkari. Olin jo silloin sitä mieltä, että hän on mukavan käytännönläheinen ja selkeä, mutta öhöm.... ei mitenkään kauhean tietopuolisesti suuntautunut opettaja. Perusteluita häneltä on yleensä turha kysyä ja lisätietojen kanssakin voi olla vähän niin ja näin, jos kysymys ei liity siihen miten käytännössä toimitaan.

Niinpä säästin kysymykset kotiin. Samoin kuin ne kysymykset, joita en kehdannut kysyä, koska minun pitäisi hyvin muistaa, mitä tarkoittaa "syanoosi" (muistin oikein mutten ollut varma joten tarkistin kotona: sinistymistä), mitä on "trombosytopenia" (trombosyyttien vähäisyyttä) ja mitä "hemostaasi" (noloa, se on veren hyytymistapahtuma...).

En myöskään muistanut mitä täsmälleen on "ringer-tyyppinen liuos" ja tämä jäi vielä selvitätmättäkin koska netistä ei löytynyt enkä jaksa kaivaa kirjaa esiin just nyt. Muistan kiyllä mihin sitä käytetään, mutta haluaisin virkistää muistiani koostumuksenkin suhteen!

Ja lisätietoa jäin kaipaamaan veren fenotyypityksestä. Milloin se tehdään, mitä se tarkoittaa.... en viitsinyt kiusata opettajaa kysymyksineni. 

Vaikka kysyvä ei tieltä eksy niin saattaa se silti turhautua. Tai rasittaa muita kohtuuttomasti!