Pääsin katsomaan, kun potilaille tehdään kardioversioita (= CV, = sydämen sähköinen rytminsiirto). Toimenpide on pieni ja nopea: ihminen nukutetaan kevyesti, vain muutamaksi minuutiksi, ja annetaan sähköisku sydämeen. Se sotkee sydämen rytmin ja sen jälkeen toivotaan, että sydän saisi luonnollisesta rytmistä kiinni. Useimmiten saakin - ongelma on vain siinä, että jos sydämellä on taipumusta väärään rytmiin, se kääntyy pian uudestaan.

Väärä rytmi tarkoittaa tässä tapauksessa eteisvärinää tai -lepatusta. Sydämen tärkeämpi osa eli kammiot sykkivät jotakuinkin normaalisti, mutta eteisosassa sähköinen rytmitys mättää.

Hurjalta näyttää, kun nukkuvalle ihmiselle annetaan sydämeen sähköisku - se siis PYSÄYTETÄÄN - ja sitten katsotaan monitorilta mitä tapahtuu.

Potilaille ei kuulemma yleensä "käytetä sitä sanaa" eli ei puhuta pysäyttämisestä, se kuulostaa pelottavalta.

Lisää tästä eteisvärinästä ja sen hoidosta on vaikka täällä, jos jotakuta kiinnostaa.

***

Sillä aikaa, kun olin toisella osastolla tutustumassa yllämainittuun, samanlaista instrumenttia tarvittiin omalla osastolla elvytystilanteessa. Niin makaaberia kuin se onkin, minua harmittaa, että olen aina muualla kun elvytystilanne syntyy. Kyllä sitä vain haluaisi senkin kokea mahdollisimman pian. En tiedä, toivonko sentään, että itse löytäisin potilaan elottomana. Ensinnäkin en millään muista kuka potilas on DNR (= do not resuscitate, = älä elvytä) ja kuka ei. Sitäpaitsi moni DNR potilas on kirjattu lisäkommentilla "nopeat isketään", joka tarkoittaa jotain semmoista että joku tietty sydämen häiriö kyllä yritetään korjata ja sitä ei lasketa varsinaiseksi elvyttämiseksi. Jos joku lukija nyt osaa tämän selittää, niin laita kommentti, kiitos!