"Letkuttamisesta" puhui opettaja teoriatunneilla, enkä ymmärtänyt mitä hän tarkoittaa. Siis käytännössä. Puhui noin vain ihan ohimennen kuin se olisi jotain aivan tavallista.

Kai se jossain sisätauti- ja kirurgisella osastolla tavallista onkin, että ihmiselle annetaan nestettä suoraan suoneen: lääkettä tai ravintoliuosta tai veren korviketta tai ihan vain nesteeksi. Tai näiden yhdistelmiä.

Letkuttaminen - opin - on sitä, kun tippaletku ("nesteensiirtolaite") kiinnitetään pulloon tai pussiin, ja annetaan nesteen täyttää tyhjä letku loppuun asti. Se sitten yhdistetään kanyyliin eli siihen "venttiiliin" joka on laitettu potilaan suoneen.

Hirmu seksikkäitä kapistuksia nuo tippapullot ja -letkut. Ja hypnotisoivia, voisin tuijotella putoavaa pisaraa vaikka kuinka pitkään. Tai jos en sentään niin pitkään, niin yli välitunnin kuitenkin!

Kukaan ei oikein osannut sanoa millä tahdilla tipan pitää putoilla, että tiputuksen vauhti on esim 2 dl tunnissa. Tai siis mistä sen tietää? "Sen vaan oppii arvioimaan" sanoo opettaja. Aion laskea jonkinlaisen taulukon: jos yksi tippa ("gutta") on 1/20 ml, niin...

490665.jpg