Tämän olisin halunnut lukea ennen ensimmäistä harjoitteluani. Päivä ei varmaan ole samanlainen joka paikassa, mutta luulisin, että samankaltainen.

7.30 yövuoro päättyy, aamuvuoro alkaa, vuorossa 8 hoitajaa, joista vähintään 1 on sairaanhoitaja (saa antaa lääkkeitä). Ensin kokoonnutaan kansliaan kuulemaan raportti edellisestä illasta ja yöstä ja katsomaan onko päivän aikana jotain erikoista, kuten lääkärin käyntiä, potilaiden sovittuja fysioterapioita tms, musiikkiohjelmaa... osastonhoitaja soittelee sijaisia paikalle, koska koskaan kaikki eivät ole terveinä. sijaisia joko saadaan tai ei.

7.45 - 8.45 potilaat herätetään, annetaan hampaat, nostetaan vuoteissaan istumaan, laitetaan ruokalaput ja pöydät eteen, jaetaan ruokakärrystä aamiainen, katsotaan onko huoneen lääkekaapissa kenellekin klo aamulääkkeitä: jaetaan ne. syötetään syöttämistä tarvitsevat. lasketaan takaisin makuulle.

8.45 - 9.00 hoitajien kahvitauko

9.00 - 12.00 aamupesut. useimmat potilaat pestään vuoteessa pesulapuilla. vaipat vaihdetaan. jotkut saatetaan vessaan rollaattorilla. jotkut viedään suihkuun (pyritään tarjoamaan suihku kerran viikossa kaikille) suihkulaverilla. "toimitetaan vatsat" peräruiskein niiltä, joiden suoli ei ole toiminut neljään päivään. puetaan päivävaatteita, nostetaan osa potilaista pyörätuoleihin istumaan ja kärrätän päiväsaliin (olohuoneen tapainen). jos aikaa jää, tehdään kirjauksia tietokoneelle.

12.00 - 12.45 potilaiden lounas: ruokalaput, istuma-asennot, ruoan jako, syöttäminen jos tarvitaan ja päivälääkkeet.

noin yhden maissa hoitajien ruokatauko, max puoli tuntia. lähes kaikki syövät mukaansa ottamiaan eväitä.

13.30 iltavuoro alkaa, vuorossa neljä hoitajaa joista vähintään yksi on sairaanhoitaja. hän jakaa seuraavan päivän lääkkeet potilaiden nimillä varustetuille pienille tarjottimille klo kolmeen mennessä. iltavuoron aluksi kaikki yhdessä kansliaan "raportille".

noin kolmeen asti on paperitöiden aikaa ja katsotaan kenen vatsa pitää seuraavana päivänä toimittaa (viedään heille jo nyt ekstra-annos laksatiivia toivossa, että se riittäisi), potilaille on tuotu kahvikärry josta ehtivät hoitajat jakavat kahvia ja pullaa sekä päiväsalissa istujille, että joskus vuoteisiinkin.

14.45 - 15.00 iltavuorolaisten kahvitauko.

15 - 17 iltavuorolaiset alkavat tarkistaa miten potilaat voivat, vaihdetaan vaippoja tarvittaessa. suurin osa potilaista siirtyy sänkyyn tässä vaiheessa, koska tuolissa istuminen koko päivän on monille väsyttävää.

15.30 aamuvuoro päättyy, osastolle jää pienempi iltamiehitys.

17.00 päivällinen. ruokalaput, lääkkeet, istumaan nosto, tarjottimet, syöttäminen (tajuatte jo kuvion).

noin puoli kuuden maissa iltavuorolaisten ruokatauko, nyt on jo pakkokin olla eväät koska kanttiini tai henkilökunnan ruokala (jonne ja takaisin ei sitäpaitsi oikein ehdikään puolen tunnin aikana kävellä) ovat suljetut

18.00 - 19.00 vaihdetaan vaippoja ja laitetaan potilaita iltavalmiiksi: päivävaatteet pois, sänky siistiksi.

19.00 potilaiden iltapalakärry saapuu, osalle jaetaan jo iltapala, iltapesuja ja vaipanvaihtoja jatketaan

potilaiden iltapalan jälkeen hampaiden ja proteesien pesu, vielä kerran vaippojen tarkistus, käännetään kyljelleen vuoteessa ja valot pois.

20.30 - 21.30 kirjaamisaikaa.

21.30 iltavuoro päättyy, yövuoro alkaa: jollain iltavuoron hoitajista on sen verran pidempi työvuoro, että ehtii antaa raportin yöhoitajalle. yövuorossa on yksi tai kaksi perushoitajaa, sairaanhoitajan palvelut saadaan toiselta osastolta tarvittaessa (voi siis antaa lääkkeitä)

yövuoron kulusta en kovin tarkkaan tiedä, tehtävissä on ainakin seuraavan päivän lääkkeiden jakaminen pikkutarjottimilta eri huoneiden lääkekaappeihin ja vaippojen tarkistuksia.