Kun oliskin teho-opetusta. Mutta tehokkuus on samaa kuin liikemaailmassa: samat tehot pitää saada entistä pienemmällä panostuksella, entistä nopeammin ja halvemmalla. Puhhhh.

Tänään alkoi mikrobiologian jakso, jonka tavoitteet ovat:

Opiskelija tietää mikrobiologia-alan, mikrobien kasvun ja biokemian peruskäsitteet.
Opiskelija tietää mikrobien morfologian ja luokittelun perusteet sekä antimikrobiaalisen diagnostiikan ja hoidon käytännön menetelmät.
Opiskelija ymmärtää mikrobiologian merkityksen terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Ei vähä mitään, ja enemmänkin (kuvaan kuuluu myös ihmisen puolustusjärjestelmä, eli peruskakku immunologiaa). Eikä näitä nyt ihan peruskoulutasolla kuitenkaan käsitellä, vaikka perustasolla ollaankin.

Ja kaikki tämä vain yhdessä opintopisteessä. Yksi opintopiste tarkoittaa 27 tuntia. Yksi tunti on 45 minuuttia. Ja tähän aikaan kuuluu myös tenttiin lukeminen.

Eikä tässä vielä kaikki. Opettaja aloitti luentonsa slidella, jossa luki: MIKROBIOLOGIA 1 OV.

Hupsista, jossain vaiheessa opintoviikko (noin 1,5 opintopistettä) on vaihtunut opintopisteeksi, mutta kurssin sisällöstä ja tavoitteista ei toki ole karsittu mitään. Ollaan vain entistä tehokkaampia!

Sanoinkin tunnilla otsa kurtussa ja kiukkuisena, että meidän pitäisi kaikkien vain olla läpäisemättä tenttiä ja sanoa, ettei pysty näin lyhyessä ajassa. Opettaja ei ihan tajunnut pointtia, ja vakuutti että kyllä me sen tentin läpäisemme. Niin, mutta jos läpäisemme niin ikinä ei mikään muutu, ja opetuksen suunnittelijat voivat tyytyväisenä todeta, että "kyllä täällä opetetaan kaikille:

Mikrobien rakenne, toiminta ja luokittelu
Mikrobien hyödylliset ja haitalliset vaikutukset
Mikrobien torjunta ja määritysmenetelmät
Mikrobilääkinnän perusteet". 
(kurssin sisältö)

Jurnutin yhdelle tutulle tänään, että tällaisella muka-opiskelulla, jossa ei ole ollenkaan aikaa oivaltamiselle, keskustelulle, harkinnalle, kokeilulle, oman näkökulman etsimiselle, tapetaan nopeasti orastava ammattiylpeys. Jää vain nolous ja pelko siitä, että jää kiinni koulutuspohjan heppoisuudesta.

251179.jpg