Kätilöiden kansainvälisissä eettisissä ohjeissa sanotaan:

Kätilö on omilla terveellisillä elämäntavoillaan esimerkkinä kaiken ikäisille naisille, perheille ja muille terveydenhuollon ammatti-ihmisille.

Eikö aika paha?! Kun meillä on tunteja Sofianlehdonkadulla (entinen kätilöopisto), katselemme tietysti erityisen tarkasti mitä opiskelijat ja kätilöiksi arvelevamme (ruokala on yhteinen sairaalan kanssa) ottavat lautaselleen, millaisen yleisvaikutelman elämäntavoistaan antavat, ja ettei kai ainakaan kukaan käy röökillä (miksi siinä on tupakkapaikka kuitenkin?). Tosin Suomen kätilöliitto on suomalaisia kätilöitä varten lieventänyt ohjetta niin, että hyvien neuvojen antaminen riittää, esimerkkinä ei tarvitse olla.

omaksumista ja kohottamaan tai ylläpitämään asiakkaidensa elämänlaatua. Kätilö neuvoo,
ohjaa ja opettaa asiakkaitaan siten, että he voisivat omilla elämäntavoillaan edistää terveyt-

Sairaanhoitajilla ei ole esimerkkivelvollisuutta. Muutenkin minusta näyttää, että sairaanhoitajien ammattikuva ja eettinen ohjeisto on tosi ammattiylpeää mutta myös aika... hmm... minäkeskeistä ja omahyväistä. Ihan erilaista kuin kätiöiden ylen humaani maailmaasyleilevä ote.

Tämä on kyllä aika paha haaste sairaahoitajille:

 Sairaanhoitajat osallistuvat ihmisten terveyttä, elämän laatua ja hyvinvointia koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

Siitä vain osallistumaan! Niin ja minähän olen myös sairaanhoitaja, kunhan valmistun. Mukava kehittää tuollainen luottamus, että kansallisella ja kansainvälisellä tasolla ollaan varmasti kiinnostuneita kuulemaan näkemyksiäni.

Terveydenhoitajille ei tietääkseni ole mitään erityistä ammattikunnan eettistä ohjeistoa, vaikka tuolla aiemmassa entryssä selailemani ammattikuvaus ajaa samaa asiaa. Mitään esimerkkinä olemista siinä ei mainita. Terkkari (ja opiskelija) voi polttaa, ryypiskellä vähän liikaa, olla ylipainoinen, huonokuntoinen, syödä kehnosti, puhua pahaa lähimmäisistä jne. Minäkin olen entinen tupakoija tai oikeastaan vain hurjan pitkällä tauolla (koska tekee pahaa ajatella ettei ikinä enää saisi polttaa), riippuvuuksiin taipuvainen, huonokuntoinen, ylipainon rajoilla ehkä jo ylikin, seksuaalisesti ongelmainen ja ties mitä. En kelpaa esimerkiksi, mutta toisaalta samaistun helposti ongelmaisiin asiakkaisiin! Eikö sekin ole ihan hyvä?! Onko??