Luen tässä Terveydenhoitajan ammattikuva -nimistä vihkosta (Suomen terveydenhoitajaliiton julkaisu). Tai yritän lukea! En millään meinaa päästä lauseesta toiseen, ja jos pääsen, niin en sitten kuitenkaan erota lauseita toisistaan. Olisi tämän jotenkin tiivimminkin voinut sanoa, luulen.

Esimerkiksi TERVEYDENHOITAJAN AMMATTIKUVA -sivulta löytyy tällainen kohta:

"Terveydenhoitaja ottaa työssään huomioon ihmisen ja hänen elinympäristönsä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen terveyden ja hyvinvoinnin". (okei, menee jakeluun, tietysti ottaa huomioon)

TERVEYDENHOITAJAN TOIMINNAN EETTISET PERUSTEET -sivulta (joka on näistä lyhin), löytyy:

"Terveydenhoitaja vastaa ammattitaitonsa antamin oikeuksin ja velollisuuksin asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteiskunnan tarpeisiin tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti". (öö, joo!)

TERVEYDENHOITAJATYÖN LÄHTÖKOHDAT JA PERIAATTEET -sivulla: (hetkinen, miten tämä eroaa edellisestä?)

"Terveydenhoitajan tomintaa ohjaavat tavoitteet ovat lähtöisin vallitsevasta yhteiskuntapolitiikasta, yhteisön kulttuurista sekä yksilön ja perheen elämäntilanteesta".

TOIMI- JA VASTUUALUE -sivulta:

"Terveydenhoitaja on välittömässä vuorovaikutuksessa eri väestöryhmien ja yksilöiden sekä sidosryhmien kanssa ." (ihan totta? tämäpä yllättävää!)

KESKEISET TOIMINTA-ALUEET -sivulta: (annas kun kertaan: on siis toimialueet erikseen ja sitten taas nämä keskeiset toiminta-alueet)

"Keskeistä terveydenhoitajan työssä on terveysriskien vähentäminen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden lisääminen ja asiakkaiden tukeminen muuttuvissa elämäntilanteissa".

TERVEYDENHOITAJA TERVEYDEN EDISTÄMISEN ASIANTUNTIJANA:

"Terveydenhoitajan tavoitteena on tuottaa väestön tarpeita vastaavia laadukkaita terveyden- ja sairaanhoitopalveluita". (tämän ymmärrän!)

Jotenkin tästä jää nyt sellainen tunne, että läpyskä oli pakko saada täyteen, mutta kenelläkään ei ollut aikaa miettiä TAI ei saavutettu yhteisymmärrystä siitä, mitkäs ne terveydenhoitajuuden oleelliset tekijät oikein ovatkaan. Liitolle terveisiä, että hiomalaikka pyörimään!