Jos et ole käynyt lukiota, tai jos kirjoitit alle M:n ylioppilaskirjoituksissa ruotsista tai englannista, saat nyt ammattikorkeakoulussa käydä tasotestissä ja jos saat riittävän alhaisen pistemäärän, pääset valmennuskurssille... preppauskurssille... kirimiskurssille?

Sinänsä olen kuullut ja uskon hoitoalan koulutuksen ruotsin ja englannin opetuksen olevan aika minimaalista, jotain ammattisanastoa ja vähän asiakastilanteita. Minun saa mieluusti todistaa olevan väärässä tässä asiassa! Toisaalta pitää toivoa, että näin on ainakin ruotsin kanssa, koska läpi on kursseista päästävä ja minun ruotsinkielentaitoni tietokone arvioi ihan kelvoksi. Ei toivoakaan päästä preppauskurssille. Minulla on siis hämmästyttävä passiivinen ruotsinkielentaito, lähes tiedostamaton!

Vitsailtiin koekavereiden kanssa, että kai nyt joka osastolla kuitenkin joku ruotsinkielentaitoinen on, minimi mikä pitää osata on sanoa: "Var vänlig och vänta lite, jag ska hämta (lisää-tähän-ruotsintaitoisen-kollegan-nimi)"

Ei kun oikeasti. On tavattoman noloa, ettei osaa ruotsia eikä uskalla puhua sitä. Vetoan itäsuomalaisuuteeni! Jos jossain välissä opiskeluilta jää enemmän aikaa, käyn salaa harjoittelemassa työväenopistossa. Arbiksen kursseja on kehuttu!