Et varmaan tiennytkään moisesta? Itse opin vasta pari vuotta sitten, että ihmisellä on verenkierron lisäksi toinen nestekierto: imunestekierto eli lymfakierto. Opin sen, kun kuulin, että sopiva ja sopivan pitkä paine nännin juureen voi pehmittää hankalan paisuneen rinnankärjen (imetyksen alussa), koska paine saa lymfanesteet vetäytymään kudoksessa kauemmas. Vau!!

Huomenna on anatomian ja fysiologian tunnilla asiaa lymfakierrosta. Opiskelin jo etukäteen vähän. Huomasin tänään (sydämen rakenne ja toiminta, tärkeimmät valtimot ja laskimot, verisuonien rakenne, verenpaine), että jos ei ole etukäteen vähän tutustunut aiheeseen, menee tunnilla koko energia kärryillä pysymiseen. Tänään jo epäilin, oliko KOKO muu ryhmä ja ensihoitajatkin tipahtaneet kärryiltä, vai oliko aihe heille mielenkiinnoton tai päinvastoin vanha, kun olin ainoa jolla oli vähän väliä jotain kysyttävää. Tai sitten vain teen itsestäni pellen innokkuudellani... sekin on mahdollista... Hmmm.

Tässä kuitenkin imusuonistoa. Ylhäällä vasemmalla (anatomisen mallihenkilön oikean solisluun tienoilla) on otsikossa mainittu juttu.

 

183648.jpg