Ensimmäinen oikea oppitunti on tänään. Tulostin 47 sivua opintomonisteita ja pikkaisen järkytyin. Olin ajatellut, että ammattikorkeakouluopiskelu varsinkin näin käsityöläiselle alalle tulee olemaan akateemisessa mielessä leppoisaa... ja monistenippu alkaakin muutamalla sadalla termillä, joille saatetaan tentissä kysyä selitystä. Oletan, että minun oletetaan valmistuttuani ymmärtävän lääkäreitä, jotka puhuvat kreikkaa. Kreikkaa? Latinaa? Molempia.

Tässä on joitain esimerkkejä:

crista iliaca - suoliluun harju

costa - kylkiluu

arteria - valtimo (ja näitä on sitten vaikka kuinka paljon kuten a. umbilicalis, a. vertebralis, a. poplitea, a. ovarica... en tiennytkään että munasarjoilla on omat valtimot!).

ekstensio - ojennus

colon transversum - poikittainen paksusuoli (kuulostaa hankalalta!)

os lacrimale - kyynelluu (kaunis!)

musculi abdominalia - vatsalihakset

Järkytys helpotti, kun tajusin ettei Anatomia ja fysiologia 1 ole kovinkaan pitkä kurssi, tentitään jo lokakuussa. En oikein usko, että meidän oletetaan todella hallitsevan koko se opintomoniste, saati kirjat Patologia, Ihmisen fysiologia sekä Tautioppi. Varasin kuitenkin ensimmäisen ja viimeisen kirjastosta, silmäilläkseni. On kai hyvä ymmärtää, mistä on kyse, vaikkei kaikkea hetiseltään ulkoa opettelisikaan.

Tässä lihaskudosta, ehkä musculi biceps brachii:

176808.jpg