Metropolialla on oma 'intranetti', portaali nimeltä.... Tuubi. Arvaatte varmaan että sanasta syntyy väännöksiä. Tuubilla on monenlaisia hyviäkin ominaisuuksia, mutta hakutoiminnot siinä ovat aivan surkeat, ja jäsentely sekavaa. Sieltä nyt kumminkin löytyy kohta "prosessit" ja sieltä ohjeet valmistumiseen. Koulusta ei noin vain valmistuta, kun opinnot ovat valmiit, vaan se tapahtuu prosessiluontoisesti tietyn kaavan mukaan. KAAVAA ei tosin vielä ole, vaan:

 

 

(En osannut cropata kuvaa äkkiseltään pienemmäksi!). 

Sanallinen prosessin kuvaus kuitenkin löytyy. Oppilaan täytyy noin kymmenessä eri  vaiheessa "varmistaa" ja "tarkistaa" että todistuksen kirjoitaminen edistyy ja opintorekisterissä ovat asiat kohdallaan. Valmistumishalukkuus pitää ilmoittaa erillisen webtoiminnon kautta. Opintotoimistoon pitää toimittaa papereita. Valviralle pitää maksaa terveydenhuollon ammattihenkilön rekisteröimismaksu (terveydenhoitajaksi valmistuessa kaksi kertaa, koska rekisteröityminen tapahtuu erikseen sairaanhoitajaksi). "Esteettömystodistukseen" pitää hakea nimiä sieltä ja täältä todistamaan, että koulun kirjastolla tai vahtimestareilla ei ole vaateita minua kohtaan ja palauttaa tämä ajoissa opintotoimistoon. 

Ja vielä pitää muistaa kertoa, kuinka monta omaista tai ystävää on tulossa valmistujaistilaisuuteen, ja opastaa heitä, että "jokaisen todistuksensaajan jälkeen ei taputeta, aplodeerataan koko valmistumisryhmälle kerralla".