Opiskelija, varsinkin suorittaessaan ensimmäistä terveysalan tutkintoaan, saa jäsenyydet ilmaiseksi kaikkiin alaa liippaaviin ammattijärjestöihin. Olenkin kuulunut niin Ertoon (jossa yksityisten terveys- ja sosiaalialan työpaikkojen sekä järjestöissä työskentelevien edunvalvontaa), Tehyyn (avoin kaikille terveydenhoitoalan ammattinimikkeille), Terveydenhoitajaliittoon että ammatilliseen Sairaanhoitajaliittoon (jolla siis ei ole omaa edunvalvontaa tai työttömyyskassaa, vaan on Tehyn yhteistyöjärjestö).

Valmistuessa täytyy valita.

Terveydenhoitajliitto olisi luonteva valinta, mutta voihan.... Liiton ainoa yhteydenotto valmistuvan suuntaan oli kutsu kevätjuhlaan merenrannalle, tarjolla salaattia, ruusu, pieni lahja (pyyhe ja etikkaa sekä meikkipeili liiton logolla), ja loputon alkoholitarjoilu. Mitään infoa liiton toiminnasta ei annettu - sen sijaan saimme tietoa Nordean avainasiakaseduista, Nordea on sponsoroinut näitä juhlia aiemminkin. Kun kysyin, miksei terveydenhoitajien edunvalvontaa voi tehdä samassa rintamassa muiden kanssa Tehyssä, vastaus oli sama kuin aina ennenkin liiton edustajilta kysyessäni: joskus muinoin, kun Tehyä perustettiin, terveydenhoitajat eivät olisi olleet tervetulleita omana ammattikuntanaan, vaan sairaanhoitajien alajaostona. Tästä on ilmeisesti loukkaannuttu tosi pahasti, koska vieläkään ei kukaan pysty vastaamaan kysymykseen, miten asia on NYT!?

 

Yllä Terveydenhoitajaliiton tuoreen kampanjan sydäntunnus. Yksi kampanjan avainlauseista on "Terveydenhoitaja on terveyteen erikoistunut sairaanhoitaja". Eli olisiko nyt ihan oikeasti aika unohtaa se vuosien takainen loukkaantuminen? Ärsyttää siihen vetoaminen. Terveydenhoitajaliitto varmasti tuntee terveydenhoitajatyön parhaiten, mutta edunvalvojana pieni yksittäinen porukka on aivan hampaaton. 

Tehy puolestaan on reipas edunvalvontapulju, jolla on joukkovoimaa. Se järjesti koululla tsemppaavan ja itseään mainostavan tapahtuman, myös Sairaanhoitajaliitto kävi esittelemässä jäsenpalveluitaan (koulutuksia, runsasta ja käyttökelpoista jäsennettiä).

 

      

 

Kuvissa Tehyn ja Sairaanhoitajaliiton lehtien etukannet siepattuna sivuiltaan. Hyvää luettavaa kumpikin.

 Toisaalta nämä liitot ovat enemmän sairaalatyön kuin terveyden edistämisen tuntijoita, enkä saa sieltä kaikkea mitä toivoisin. 

Damned! 

Tehyläisenä aloitankin ammattiurani heti työtaistelelmalla: vuoronvaihto- ja ylityökielto on voimassa parhaillaan.